Димитър МИНКОВ – „Steampunk Anatomy“

ГАЛЕРИЯ „ПАРИЖ“

представя

ДИМИТЪР МИНКОВ

Steampunk Anatomy

(асемблаж и колаж)

1.10.2015 – 14.10.2015

От първи октомври в столичната галерия „Париж“ ще може да се разгледа самостоятелната изложба на Димитър Минков, озаглавена „Steampunk Anatomy“. Това е второто гостуване на автора след „Хора и ангели“ през 2007 година.

Умелото използване на техниката на асемблажа и колажа придават едно ретро-футуристично, но заедно с това и съвременно звучене на творбите на Димитър Минков. В традициите на Джоузеф Корнел той успява да свърже органичното и неорганичното при създаването на своите обекти, разположени под стъклото на педантично подредените бели кутии. Чистите цветни тонове на някои от елементите, използвани в асемблажите, засилват носталгичното чувство, което предизвикват фрагментите от стари портретни фотографии. Тук отново присъстват и летящите същества, но те сега не са библейски ангели, а по-скоро приличат на описаните от Карлос Кастанеда летачи.

Цялостното възприемане на творбите, представени в изложбата на Димитър Минков „Steampunk Anatomy“, създава усещането за един на пръв поглед познат, но всъщност нов и различен свят, какъвто всъщност е светът на стиймпънка.

Течението „steampunk” може да се опише като носталгия по Викторианската епоха съчетано с възторга от изобретяването на парните машини /steam-пара/. Това е всъщност една странна симбиоза между наука и фантастика, като за негови предшественици се посочват писателите Жул Верн и романът му „20 000 левги под земята“, Хърбърт Уелс или Мери Шели.

Миналото, настоящето и бъдещето се преплитат в тези „steampunk” произведения, които може да са литературни или филмови, да са от областта на изкуството, на бижутерията, на фотографията, да са музикални или от света на модата. Прецизност на изпълнението и изящност на визията са две от основните характеристики на този тип творби.

Изложбата може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерия „Париж“  (www.gallery-paris.com).

Споделете тази публикацияShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someonePrint this page