plakat za izlozhba na Sevda Poturlyan

Севда Потурлян – изложба с акварели в галерия ПАРИЖ

Галерия „ПАРИЖ“

представя

СЕВДА ПОТУРЛЯН

АКВАРЕЛ“

03.11 – 21.11.2015

На 3-ти ноември в галерия „Париж“ ще се открие изложба с двадесет акварела на художничката Севда Потурлян. Галерията за пръв път я представя, но авторката има зад гърба си поредица от самостоятелни и групови изложби, както и няколко награди за живопис.

Севда Потурлян твори в един от най–любимите стилове на галерията, а именно – наивизмът. Акварелите, които ще бъдат представени са нещо като „моментни снимки“ от всекидневието на хората в някои балкански страни, които художничката е посещавала – като Турция или Сърбия, но има и от различни кътчета на България. В картините си, авторката сякаш е „фотографирала“ живота на една улица с нейните многобройни разговори между хората, малки магазинчета, уютни кафенета и пъстри сергии с плодове и зеленчуци. Разбира се, в този бълбукащ ритъм е логично да се срещнем и с пеещия китарист, и с чакащия замислен човек, и с бързащите хора, и с влюбените двойки, и с играещите деца, и с лаещите кучета и с вечно наблюдаващите котки.

От голямо значение за постигането на уникалността на картините е и специфичната акварелна техника, която Севда използва, а именно смесица от акварелен молив, акварелен пастел и разбира се акварелни бои.

Като цяло усещането от изложбата е за уют и сгряващо човешко присъствие, за което допринасят много и самите цветове, а те са земни и топли. Всъщност, унесени в баналността на ежедневието, ние не забелязваме неговата красота и уникалност, които обаче никога не убягват от погледа на твореца. Така са се получили и тези двадесет акварелни истории за нас – хората.

Изложбата ще продължи до 21-ви ноември, като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерията (www.gallery-paris.com )

Надя Павлова

Споделете тази публикацияShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someonePrint this page